Opublikowany przez: LwiaMatka 2019-07-31 22:57:14
Autor zdjęcia/źródło: unsplash-logoDan Gold
Zastanawiające jest, że dzieci często lubią podobne smaki, jak ich rodzice. Ostatnio pochylili się nad tym także naukowcy. 46 kobiet w ciąży przebadała dr Julie Mennella, naukowiec behawioralny MCSC. Podzieliła ona przyszłe mamy na trzy grupy i rozdzieliła konkretne posiłki.
Kobiety w pierwszej grupie piły sok z marchwi podczas ostatniego trymestru ciąży i wodę podczas laktacji. Druga grupa zrobiła odwrotnie, a trzecia grupa piła tylko wodę przez cały czas – zarówno w ciąży jak i podczas karmienia.
Wyniki badania zaskoczyły samą doktor Mannelę. Po narodzinach dzieci były one bacznie obserwowane. Również niemowlaki otrzymały podobne zadania jak ich mamy. Kiedy zaczęło się rozszerzanie diety, część dzieci otrzymywała owsiankę przygotowaną z dodatkiem soku z marchwi, druga część – owsiankę na wodzie.
W trakcie doświadczenia okazało się, że niemowlaki, które miały kontakt ze smakiem marchwi już podczas życia płodowego i laktacji, zjadały 3 razy więcej płatków o tym smaku, niż bobasy, które nie miały kontaktu ze smakiem marchwi. Badacze wysnuli więc wniosek, że zarówno mleko matki, jak i płyn owodniowy, służą maluchom za wczesne pole doświadczeń smakowych i mogą wpływać na ich preferencje smakowe w przyszłości.
Przyszła mamo, zadbaj o to, co jesz w ciąży. Bo jak wynika z badań, Twoje dziecko może bardzo polubić smaki, jakie pozwolisz mu poznać już od pierwszych dni istnienia.
źródłó: psychologytoday.com
Czytaj też:
>>Co zamiast kawy? Jak mieć więcej energii będąc mamą
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.